Babka weganka.

photo 2

Babka wegańska (może być bezglutenowa)

Babka ziemniaczana – to jedna z tradycyjnych białoruskich potraw. Dla mnie to też smak dzieciństwa, wspomnienie jak babcia wyciąga z ruskiego pieca niewiarygodnie pachnący przysmak, niecierpliwość, kiedy się upiecze, bo tak długo się piecze. Oczywiście tradycyjnie piecze się ją ze skwarkami i kawałkami mięsa, z jajkami i śmietaną, a je się z kefirem czy mlekiem.

Moja wersja jest wegańska, ale też pyszna i pachnie tak samo jak w dzieciństwie!

Składniki na niedużą formę:

8 dużych ziemniaków

3 cebule

3 łyżki mąki kukurydzianej

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

oliwa

pieprz, sól

otręby do posypania formy.

Ziemniaki zetrzeć jak na placki, odlać wodę. Cebulkę pokroić drobno i podsmażyć na oliwie. Wymieszać podsmażoną cebulkę z ziemniakami, dodać mąkę kukurydzianą, proszek, doprawić i może dodać jeszcze trochę oliwy, jak żeby pozostałe składniki w niej pływały.

Formę wysmarować oliwą i posypać otrębami czy bułką tartą, przełożyć ziemniaczaną masę i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec przy 180 C  około 1.5 godziny.

Jak widać: proste i tanie wykwintne danie!

 

 

 

Można podzielić się ze znajomymi!

Leave a Reply