Zupa szpinakowa

Zupa królów, czyli szpinakowa.

Szpinak akceptuję w pierogach, na pizzy i w zupie! Właśnie w tej najsmaczniejszej! Przepis pochodzi z książki kucharskiej Cecylki Knedelek (jeżeli jeszcze ktoś nie słyszał o takiej, to naprawdę gorąco polecam http://www.cecylkaknedelek.pl/)

Składniki:

Duży pęczek szpinaku świeżego( może też być zamrożony)

  • 3 duże ziemniaki
  • jedna duża marchewka
  • jeden duży korzeń pietruszki czy pasternaka
  • masło (może być olej kokosowy)
  • sól
  • woda

Obieramy i kroimy warzywa, wrzucamy do wody i gotujemy do miękości.

Szkinak myjemy, kroimy i dusimy na masełku. Dodajemy do ugotowanych warzyw, wszystko bledujemy, doprawiamy solą do smaku.

Podaje się z jajkiem gotowanym, jogurtem naturalnym, czy tak po prostu.

 

Pycha! Mogłabym jeść tą zupę codziennie, Henio też ją uwielbia!

Jak ktoś mądry kiedyś powiedział: „Zanim powiesz, że nie będziesz tego jadł – najpierw spróbuj”

Polecam!

london 448

Można podzielić się ze znajomymi!

Leave a Reply